Porażka - zarówno Rapid jak i obsługa w salonie Skody

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariusz1979
    Classic
    • 2010
    • 12

Zamieszczone przez bolo81
    A ja dziś odbieram po pracy odbieram :diabelski_usmiech
    nic tylko uwalić się na smutno po takim poście bezawaryjnej jazdy życzę i radości z nabytku
    Mariusz
  • krzysiek1974
    Rider
    • 2009
    • 323

Pooglądałem Rapida i uważam, że było wielkie halo, a wyszła porażka. Polityka VAG mająca na celu zwiększenie różnic jakości między Skodą/Seatem a VW uwidacznia się w Rapidzie aż zanadto. Tandetne, twarde materiały, niewygodne siedzenia. Fabia robi dużo lepsze wrażenie.

Byłem w salonie Noma w Tarnowskich Górach. Pokręciłem się po salonie (tak z 10-15 minut). Nikt nie podczedł, nie spytał mnie czym jestem zainteresowany, totalna zlewka. Zero klientów poza mną. Znudzona obsługa salonu z nosem wklejonym w ekrany komputerów...

Komentarz

• soszek81
      L&K
      • 2010
      • 1245

krzysiek - w sprawie Rapida odniosłem podobne wrażenie - jeśli miałbym brać to bym wybrał Fabię lub dopłacał do Octavii III.

W sprawie salonu. Musiałeś słabo trafić. Ja jak byłem w salonie pod Łodzią (oglądać właśnie Rapida, O3 i Citigo) to nie mogłem się opędzić od sprzedawców. Jak tylko otwierałem drzwi w aucie aby zajrzeć do środka już miałem towarzystwo. Tak 3 razy. Nie byłem też jedynym oglądającym w salonie.
      Była O1 kombi ALH++ 150/340
      Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Marek__82
        Rider
        • 2013
        • 262

Niestety, również mam takie samo zdanie o Rapidzie jak Wy. Nie dość, że jakość w porównaniu z Fabią spadła to cena kosmos, niewspółmierna do produktu. Nieładnie panowie ze Skody, nieładnie ....

Komentarz

• Tony065
          RS
          • 2009
          • 2487
          • Octavia I (1U2)
          • ARX 1.8 20VT 150 KM

poczekajcie z osądami na nową Fabię. to dopiero może być porażka...
          Black Pearl, Elegance & RS LOOK
          @ by Tune-up Gdańsk
          TDI VP++ i jeszcze rośnie
          Antek

Komentarz

• aniol
            RS
            • 2012
            • 5228
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

krzysiek1974, Co do salonu Noma to sie z tobą nie zgodzę.Jestem z Zabrza a wszelkie sprawy załatwiam u nich bo dział części to ludzie kompetentni.Potrafią załatwić najdrobniejszą pierdołe niedostępną.Podjedz do Śliwki w Zabrzu i spróbuj coś takiego załatwić,to zmienisz zdanie.
            http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
            Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• Marek__82
              Rider
              • 2013
              • 262

Dokładnie, poczekajmy na Fabię. To dopiero może być porażka :/

Komentarz

• mzimno
                Drive
                • 2007
                • 48

Skoda rapid ma i owszem sterowanie elektryczne wszystkich 4 szyb (mowa o wersji elegance).
                Ale jest jedno ale. Kierowca ma możliwość sterowania tylko przednimi.
                Mają ponoć poprawić to po 22 tygodniu.

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez krzysiek1974
                  Znudzona obsługa salonu z nosem wklejonym w ekrany komputerów...
                  siedzą na OCP
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• aniol
                    RS
                    • 2012
                    • 5228
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez szkoda
                    Znudzona obsługa salonu z nosem wklejonym w ekrany komputerów...
                    siedzą na OCP
                    Ostatnio jak tam byłem po odbiór uszczelki pod listwe tylnej klapy to pokręciłem się po salonie pooglądać nowe skodzinki i zaraz miałem na głowie gościa salonowego.Czasami kupuje,zamawiam u nich różne części,pierdoły i nie narzekam.
                    http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                    Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• krzy111
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 122

Zamieszczone przez soszek81

W sprawie salonu. Musiałeś słabo trafić. Ja jak byłem w salonie pod Łodzią (oglądać właśnie Rapida, O3 i Citigo)
                      Może w Dobroniu byłeś bo tam są bardzo gorliwi (w pozytywnym sensie) ?
                      o3 1.8 tsi dsg Elegance kolor niebieski "milicyjny" niemetalik

Komentarz

• lukas25w
                        Rider
                        • 2012
                        • 653

Zamieszczone przez krzy111
                        Zamieszczone przez soszek81

W sprawie salonu. Musiałeś słabo trafić. Ja jak byłem w salonie pod Łodzią (oglądać właśnie Rapida, O3 i Citigo)
                        Może w Dobroniu byłeś bo tam są bardzo gorliwi (w pozytywnym sensie) ?
                        Jak tylko tam bywam to się modlę żeby do mnie nnikt nie podszedł bo chce sb tylko auto obejrzeć a nie kupować

Komentarz

• Pepcio
                          Drive
                          • 2012
                          • 88

Re: Porażka - zarówno Rapid jak i obsługa w salonie Skody

Pooglądałem Rapida i uważam, że było wielkie halo, a wyszła porażka. Polityka VAG mająca na celu zwiększenie różnic jakości między Skodą/Seatem a VW uwidacznia się w Rapidzie aż zanadto. Tandetne, twarde materiały, niewygodne siedzenia. Fabia robi dużo lepsze wrażenie.

Byłem w salonie Noma w Tarnowskich Górach. Pokręciłem się po salonie (tak z 10-15 minut). Nikt nie podczedł, nie spytał mnie czym jestem zainteresowany, totalna zlewka. Zero klientów poza mną. Znudzona obsługa salonu z nosem wklejonym w ekrany komputerów...
                          Trafiłeś na jeden z gorszych salonów jakie znam. Jeśli Skoda na Śląsku to z tych co znam jedynie Emida warta jest polecenia.
                          A co do Rapida, po pierwszych oględzinach myślałem, że jest ok, każde kolejne sprawiały coraz większy zawód. Faktycznie jakość materiałów i wykończenie.... pozostawia do życzenia. Ponadto oglądając ten samochód na drogach z kilometra widać , że to Rapid i czegoś mu brakuje. Odnoszę wrażenie, że ten samochód wygląda jakoś niesymetrycznie, trudno mi to wyrazić, ale bryła, przetłoczenia, listwy ozdobne są jakoś tak ,,nie z kompletu''
                          Octavia II FL 1.2 TSI Elegance

,,Mężczyzna tylko od życia nauczy się żyć i żadna pedagogika tej nauki nie zastąpi. Miguel de Unamuno ''

Komentarz

• piociel
                            Rider
                            • 2010
                            • 526
                            • Volkswagen

Zamieszczone przez Pepcio
                            Ponadto oglądając ten samochód na drogach z kilometra widać , że to Rapid i czegoś mu brakuje.
                            A ja za cholerę na drodze nie odróżniam Rapida od OIII i to mi się nie podoba.
                            Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                            Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• wróg
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 204
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piociel
                              A ja za cholerę na drodze nie odróżniam Rapida od OIII i to mi się nie podoba.
                              Coś w tym jest. Też mam tak samo. Przynajmniej na razie aż na ulice więcej tego nie wyjedzie. Teraz za cholerę nie wiem czy to jedzie Rapid czy OIII
                              Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                              Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                              Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.
                              Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Coke
                                Elegance
                                • 2010
                                • 771
                                • Octavia II (1Z3)
                                • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

a ja pożyczyłem sobie Rapida na jedzien dzień i się nie zgodzę z niektórymi. Plastiki deski czy boczków fakt - są twarde ALE - próbowaliście je wyczyścić z kurzu? podchodzę dość pedantycznie do samochodów więc postanowiłem przetrzeć kokpit szmatką z plakiem i ta twarda bez wgłębień deska czyści się po prostu idealnie łatwo i szybko. Poza tym podczas jazdy nie muszę jej dotykać a na dziurach nic nie trzeszczało - więc oco to wielkie halo?

Kolejna sprawa, w porównaniu z konkurencją masa miejsca na nogi z przodu i z tyłu + wielgachny bagażnik który od razu spodobał się mojej Kobicie. Sztywne zawieszenie dobrze trzymało się podczas moich testów zawieszenia, silnik cichutki, 1.2 TSI 105 KM i 175 Nm 6 biegów - wciska w fotel! Byłem mocno ździwiony jak to dobrze przyspiesza, jeździłem np Focusem 1.6 100 KM i Astrą 1.6 115 KM to były muły w porównaniu do Rapida.

Skrzynia biegów pracowała idealnie, biegi same wskakują i nic nie haczy. Spalanie po mieście miałem 6,5 litra a na trasie jak leciałem do 110 km/h to było 4,6. Ciekawe czy konkurencja też tak umie? Wątpie

No i na koniec wyposażenie: Była to wersja Ambition + pakiet Komfort. Był komputer, podłokietnik, halogeny, skórzana multifunkcyjna kierownia, przepraszam ale jak dla mnie to wystarczy.
                                To auto oferuje dużo tylko trzeba mieć otwarty umysł a nie beznamiętnie powtarzać te same bzdury co każdy, że twarde i drogie. Ręce opadają.

Sam się poważnie zastanawiam czy nie kupić sobie Rapida z wyprzedaży rocznika właśnie w takiej konfiguracji. Napewno przekonał mnie do siebie silnik 1.2 TSI 105 KM, rozpędziłem go na 5tce do 203 km/h licznikowych, na 6 biegu prędkość spada do 195 km/h. Myślę, że jak go zczipować na 130 KM to już by było sensowne auto.
                                Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• daneczek76
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 3642
                                  • Toyota

ja widzę że w ogóle jakoś spadła w Skodzie np: w OIII boczki drzwi tapicerka na środku w kieszeni gdzie jest profil na butelkę wgniatają się i odskakuje, analogicznie sprawdziłem to w nowym golfie i tam to nie ma miejsca.
                                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• krzysiek1974
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 323

Zamieszczone przez Pepcio

Trafiłeś na jeden z gorszych salonów jakie znam. Jeśli Skoda na Śląsku to z tych co znam jedynie Emida warta jest polecenia.
                                    Ja swoją skodzinkę właśnie serwisowałem w ASO Emida w Rudzie. Nie polecam. Po prawdzie merytorycznie dobry jest tam Leszek K., ale nie jest w stanie wszystkiego dopilnować. Skończyła się gwarancja auta, skończyły się wizyty w ASO. Korzystam z seriwsu, do którego przekonałem się już kilka lat temu. Mam do niego 2 razy dalej niż do Emidy (też miałem daleko), ale tam nigdy nie zdarzyło się, by usterki nie usunięto musiałbymł z wrcać po kilka razy, bym nie mógł odebrać auta o umówionej porze, bo w serwisie do cna rozładowano akku i trzeba go podładować by wogóle ruszyć, a także by ktos próbował mnie oszukać i kazał płacić za coś, za co nie powinienem płacić.

Komentarz

• pandzik
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2254
                                      • Seat

Po prawdzie merytorycznie dobry jest tam Leszek K
                                      Jeśli chodzi o Jacka K. to BYŁ.

Reszta obsługi to...

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Widzę, że nażekania na Rapida, a właściwie na jego twarde plastiki, bo na co innego nie bardzo jest jak, ciąg dalszy. Polacy to jednak bardzo wymagajacy i bogaty naród, bo np. w takiej Hiszpanii, klon Rapida pod nazwą Toledo sprzedaje się wyśmienicie, choć niczym poza znaczkiem Seata na masce i kierownicy, przednimi reflektorami, i kształtem tylnych lamp nie różni się od Rapida.

[ Dodano: Wto 25 Cze, 13 07:54 ]
                                        Fabia robi dużo lepsze wrażenie.
                                        A to Fabia II ma lepsze materiały ? Sorry ale nie zauważyłem, bo tam również jest wszędzie twardo.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• krzysiek1974
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 323

Zamieszczone przez Big
                                          Widzę, że nażekania na Rapida, a właściwie na jego twarde plastiki, bo na co innego nie bardzo jest jak, ciąg dalszy. Polacy to jednak bardzo wymagajacy i bogaty naród, bo np. w takiej Hiszpanii, klon Rapida pod nazwą Toledo sprzedaje się wyśmienicie, choć niczym poza znaczkiem Seata na masce i kierownicy, przednimi reflektorami, i kształtem tylnych lamp nie różni się od Rapida.

[ Dodano: Wto 25 Cze, 13 07:54 ]
                                          Fabia robi dużo lepsze wrażenie.
                                          A to Fabia II ma lepsze materiały ? Sorry ale nie zauważyłem, bo tam również jest wszędzie twardo.
                                          Big, nie naRZekam, tylko wyraŻam swoją opinię. NaRZekałbym pewnie, gdybym to auto posiadał.

Komentarz

• kapi
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1174
                                            • Fabia combi

Zamieszczone przez Big
                                            choć niczym poza znaczkiem Seata na masce i kierownicy, przednimi reflektorami, i kształtem tylnych lamp nie różni się od Rapida.
                                            oj różni się .... różni...
                                            Rapid ma wzmocnione progi stalową rurą, a Toledo nie, mimo że tak samo wyglądają.
                                            :diabelski_usmiech
                                            OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• przemo9
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 228
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

a czy bedzie jeszcze jakaś inna- trzecia- wersja rapida ??? :?:
                                              bo obecnie osiągalny jest rapid liftback
                                              będzie spaceback - taki hatchback - a myślałem, że będzie nieco dłuższy :shock: , bardziej jak kombi tzn o długaći jak obecny rapid, ale z większą budą "a la" kombi a nie krótszy o ok 30 cm i z mniejszym bagażnikiem....
                                              O II fl kombi elegance

Komentarz

• Ra
                                                Drive
                                                • 2013
                                                • 96
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Niedawno zostałem zmuszony do zakupu auta.
                                                Byłem w pewnym miejscu między Gliwicami a Zabrzem.
                                                Zawitałem w salonie Dacii - troszkę zdziwiony jestem zachwytem ludzi tymi autkami... - niestety nikt do mnie nie podszedł.
                                                Następnie odwiedziłem salon renault - z całej oferty podobała mi się tylko megane grandtour - ale trochę szkoda kasy na nową - niestety również nikt do mnie nie podszedł.
                                                Kolejny salon, który tam był to salon nissana. Tu poszedłem z góry tylko by obejrzeć. Pan z obsługi był bardzo niemiły i wręcz chamski (głupie docinki mimo, że słowem się nie odezwałem prócz kulturalnego 'dzień dobry') - nigdy się z czymś takim nie spotkałem.

Po kilku dniach pojechałem do salonu skody w RŚ.
                                                Pooglądałem sobie fabię kombi oraz rapida. Interesowały mnie wersje z silnikiem 1,6 CR.
                                                Wcześniej miałem fabię 1,9tdi z 2002r i bardzo mnie zdziwiła tandetność nowej fabii.
                                                Natomiast z wyliczeń jakie wcześniej dostałem z salonu skody różnica w cenie tych dwóch modeli to tylko 5 tys.
                                                Wsiadłem zatem do Rapida i po prostu wszystko mi się w nim podobało. Jedyna wada, to coś nie tak było z tylną kanapą - chyba siedzisko było na stałe zamocowane -- nie pamiętam (zbyt dużo aut widziałem).
                                                Natomiast co do obsługi - bardzo miła pani do mnie podeszła prawie od razu i tratowała mnie jak normalnego człowieka- mimo że na temat szczegółów niewiele wiedziała (ja bardzo dużo spędziłem czasu przy konfiguratorze na www) i nie potrafiła porównać tych dwóch interesujących mnie samochodów.
                                                Polityka cenowa octavii od 2009 roku, kiedy za octavię 1 tour trzeba było zapłacić nawet tylko 42tys, pokazuje że zaczęła ona być niedostępna dla przeciętnego Kowalskiego robiąc miejsce dla Rapida.
                                                Moim zdaniem Rapid będzie się bardzo dobrze sprzedawał.

Komentarz

• tomekb1
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 352

Co do obsługi w salonach skody..
                                                  AMD w Radomiu - sprzedawcy bardzo mili.
                                                  Pozdrawiam
                                                  Tomek

Komentarz

Pracuję...